Foto’s brengen historisch straatbeeld tot leven - Elektriciteitskasten in Willemstad tonen rijke historie

De straten van vesting Willemstad zijn sinds deze week verfraaid met een bijzonder kunstproject dat het rijke erfgoed van de stad viert. In samenwerking met het West-Brabants Archief en gemeente Moerdijk staan op zeven elektrische kasten in de vestigstad historische foto’s van het oude Willemstad. Aanvullend daarop krijgt een achtste elektriciteitskast aan de Benedenkade een recente foto. Op 4 september om 11.00 uur onthullen wethouder Bennie Blom van de gemeente Moerdijk en Chido Houbraken van het West-Brabants Archief de opgepimpte elektriciteitskast met de foto van prijswinnaar Jos Bezemer van 400 jaar Mauritshuis aan de Benedenkade in Willemstad.  

“Dit initiatief brengt het verleden letterlijk naar de straten, waardoor bewoners en bezoekers een nieuwe manier krijgen om de geschiedenis van Willemstad te ervaren”, licht wethouder Bennie Blom van de gemeente Moerdijk toe. “Met dit project worden onze bewoners betrokken bij het behoud van cultureel erfgoed en krijgen toeristen ook een nieuw perspectief op het historische karakter van Willemstad” vervolgt wethouder Blom. 

Kunstwerken die het verleden verbeelden 

De elektriciteitskasten, die normaal gesproken onopvallend in het straatbeeld aanwezig zijn, worden nu getransformeerd tot kunstwerken die het verleden van de stad verbeelden. De historische foto’s, die zorgvuldig zijn geselecteerd uit het archief van het West-Brabants Archief, tonen beelden van onder andere het oude stadshart, de haven, historische gebeurtenissen en het dagelijks leven in Willemstad door de jaren heen. 

“Dit project is een prachtige manier om de geschiedenis van Willemstad naar buiten te brengen en zichtbaar te maken voor iedereen. Door deze beelden op alledaagse objecten te plaatsen, hopen we dat mensen even stil staan bij de rijke historie van Willemstad,” aldus Chido Houbraken van het West-Brabants Archief. In totaal worden er acht elektriciteitskasten waarvan zeven met historische beelden door het centrum voorzien van historische beelden. De overige elektriciteitskasten in de vesting lenen zich niet voor het bestickeren met fotobeelden. Elk kunstwerk gaat vergezeld van een korte toelichting die de context van de foto uitlegt.