Bezoek historische kerken
Koepelkerk Willemstad
Middenin het centrum van vestingstad Willemstad ligt de Koepelkerk. Deze kerk uit 1607 is gebouwd met financiële steun van prins Maurits en is de eerste kerk in Nederland die speciaal voor de protestantse eredienst is gebouwd. Geheel naar de wens van prins Maurits is de kerk gebouwd in een achthoekige vorm (centraalbouw). De kerk is gebouwd zonder krans van kapellen en zijbeuken. Niet het altaar, maar de kansel moest het middelpunt vormen. De kerk staat model voor vele latere protestante kerken.
In de loop der jaren is de Koepelkerk herbouwd en gerestaureerd. Tijdens de openstelling kunnen bezoekers aan de hand van panelen en teksten leren over de geschiedenis van de kerk en de toren beklimmen. Ook de aanwezige gastvrouwen- en heren vertellen je graag over de kerk. In de toren organiseert de Stichting Vrienden van de Koepelkerk met regelmaat exposities die tijdens een bezoek aan de Koepelkerk te bekijken zijn.
Rooms-Katholieke kerk H. Bartholomeüs Zevenbergen
De Rooms-Katholieke kerk H. Bartholomeüs is gebouwd in 1929-1930 door architect J. Stuyt. De oorspronkelijke toren ging verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog. De huidige toren is in 1954 ontworpen door W.J. Bunnik en de ramen door J. ten Horn. De huidige kerk had een voorganger die in 1836 in gebruik werd genomen. De Rooms-Katholieke kerk met romaniserende elementen is een driebeukige kruiskerk met een smal en lager, recht gesloten koor. De zijbeuken bestaan uit twee dwarsgerichte kapellen met daaraan een kleine halve ronde kapel.
Aan beide zijden een transept met aanliggende ondiepe kapellen. Achter koor en transept een omvangrijke dienstruimte met souterrain. Aan de rechter voorgevel een toren met vierkante opbouw en uivormige spits uit 1954 en aan de linker voorgevel een veelhoekige kapel. Het gebouw is opgebouwd uit baksteen met decoratief witwerk onder de dakranden en in de portaalomlijstingen en voorzien van zadeldaken gedekt met leien en enkele kleine dakkapellen. De gevels zijn voorzien van boogramen en rondboog ingangen met witwerk en reliëf. De kerk worden bezichtigd op afspraak.
St. Catharinakerk Zevenbergen
De St. Catharinakerk is een gotische kerk gelegen aan de Markt in Zevenbergen. Ze was vóór de Reformatie gewijd aan de Heilige Catharina . De oudste delen zijn uit de 14de eeuw. De kerk bestaat uit een driebeukig schip, een dwarspand, een recht gesloten koor en aan de westzijde van het noorderdwarspand de Joris-kapel. Het schip dateert van omstreeks 1400 toen ook het koor verhoogd werd. De kerk dankt zijn huidige vorm aan een ingrijpende verbouwing in de jaren 1541-1546. De Grote Klok dateert uit 1410, heeft een prachtig sereen geluid en is van bijzonder historische waarde.
De klok heeft een randschrift dat wijst op haar katholieke oorsprong: “Maria is mijn naem, mijn geluyt is God bequam”. De St. Catharinakerk is het enige monumentale gebouw dat, na de verwoestingen in Zevenbergen door oorlogshandelingen in 1940 en 1944, behouden is gebleven. Er was wel zware oorlogsschade aan de kerk, die tussen 1949 en 1953 is gerepareerd. De toren was vlak voor de bevrijding opgeblazen, maar is in 1961 naar het oude uiterlijk geheel herbouwd. De kerk wordt nog altijd gebruikt voor protestantse diensten en kan worden bezichtigd voor of na een dienst of op afspraak.
Heilige Maagd Maria Kerk Willemstad
De Rooms-Katholieke Heilige Maagd Maria Kerk in Willemstad is een neogotische kerk gebouwd in 1875 gebouwd naar ontwerp van architect P.J. Soffers. Ook voor die tijd, namelijk rond 1566, was er een parochie aanwezig in het toenmalige dorpje Ruigenhil. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de pastoor echter verjaagd door de protestante Watergeuzen. Slechts enkele katholieke gezinnen bleven over, zij gingen buiten Willemstad naar de kerk. In 1834 werd een kerkschuur aan de Landpoortstraat opgericht. Pas toen deze in verval raakte, begon men aan het huidige kerkgebouw.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakten de kerk en de toren beschadigd, maar de Heilige Maagd Maria kerk werd hersteld en kon in 1950 weer in gebruik worden genomen. Tegenwoordig is de kerk in particuliere handen en wordt deze niet meer gebruikt voor kerkdiensten. Het is momenteel niet mogelijk deze kerk van binnen te bezichtigen.
Johannes de Doperkerk Klundert
De Johannes de Doperkerk is een laat-neogotische bakstenen kruiskerk met toren uit 1924, die in november 1944 door oorlogsschade zijn spits kwijtraakte en sindsdien afgeknot is. De kerk heeft een asymmetrische voorgevel en een breed schip. Het interieur is uitgevoerd in schoon metselwerk en wordt gedomineerd door fraaie gewelven. Op deze plaats stond de uit 1548 daterende dorpskerk. Na de reformatie betrokken de katholieken in 1763 een schuurkerk. In 1863 werd deze gesloopt en vervangen door een nieuwe kerk, die op haar beurt gesloopt is en door de huidige kerk vervangen.
Voormalige R.K. H. Josephkerk Noordhoek
De voormalige H. Josephkerk in Noordhoek dateert uit 1921 en was de eerste parochiekerk in Nederland die werd ontworpen door de Franse benedictijner monnik Dom Paul Bellot. Tegenwoordig vormt de kerk jaarlijks het decor voor een internationale stijldanswedstrijd, ook wel ‘Nook Championship’ genoemd.